tolong kami bantu kami..

My Buddies

Friday, August 5, 2011

PUDING CARAMEL


For the first trial i got my puding caramel so amazing. Its taste, ohh masyarrakat..hahaha..for the puding just so nice but the caramel terpele'ot sikit. Gula hangus nye terover hangus..haha..rupenye kalau nak buat gula hangus tu,dah nampak perang sikit je dah kira ok la tu.boleh matikan api and cepat-cepat tuang dalam acuan. Nie pengajarannya ok. Lepas nie kena beringat la and dah tau la kan nak buat camna gula hangus tu.

*gula hangus boleh didapati di kedai runcit berdekatan ^-^

Nak tau resipinya??

Bahan-bahan:(saiz 16cm)
  • 400cc(400ml) susu segar/susu cair
  • 5 sudu besar gula halus
  • 3 biji telur- pada suhu bilik
  • 2 biji telur kuning-pada suhu bilik
  • 2-3 titik esen vanila
  • [ KARaMEL ]
  • 5 sudu besar gula
  • 2 sudu besar air
Cara-cara:
  1. Sediakan karamel: Masukkan gula ke dalam periuk dengan 1 sudu besar air. Masak di atas api sederhana. Bila nampak sedikit perang, masukkan 1 sudu lagi air. Masaklah sehingga perang. Tuang ke dalam loyang. Ketepikan.
  2. Masukkan telur dan kuning telur ke dalam mangkuk. Sambil dikacau masukkan gula sedikit demi sedikit. Kacau dengan perlahan sehingga sebati. Jangan biarkan berbuih.
  3. Dalam periuk lain masukkan susu dan esen vanila. Panaskan sehingga 60 degree. Jangan sampai mendidih.
  4. Dengan susu yang masih panas lagi, masukkan sikit demi sedikit susu ke dalam telur tadi. Kacau sehingga sebati. Tuang ke dalam loyang yang ada karamel tadi.
  5. Tutupkan loyang dengan 2 lapis aluminium foil. Kukus dengan api sederhana selama 30 minit
  6. Atau boleh juga dibakar di dalam oven. Tapi perlulah diletakkkan air suam ke dalam dulang pembakar. Bakar selama 40-45 minit pada suhu 150 degree.
  7. Bila dah masak. Jangan buka aluminium foil. Biarkan 5 minit. Kemudian bolehlah dibuka.
  8. Bila sejuk bolehlah disimpan dalam peti ais

Selamat mencuba!

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...